zaterdag 18 januari 2014

Stemtechniek 2

Vandaag vond de tweede sessie van stemtechniek plaats in Mechelen. 

We begonnen de workshop met het herhalen van de geleerde technieken van de vorige week.

Vandaag lag de nadruk meer op spreken voor een grote groep en stemgebruik tijdens het zingen. 

Nadat we wat uitleg kregen over het zogenaamde "grote mechanisme" (buikademhaling, mond goed openen, articulatie naar voren richten, voldoende resoneren), was het tijd om over te gaan tot actie.

We werden ingedeeld in kleine groepjes en kregen een kaartje met daarop een onderwerp. De bedoeling was dat we een kort stukje "improviseerden" rond dit onderwerp en dit dan voorstelden aan de andere cursisten. Uiteraard moesten we niet alleen rekening houden met de inhoud, maar ook met de manier waarop we onze stem, mimiek en heel ons lichaam zouden inzetten opdat iedereen ons goed zou begrijpen.

Met een klein hartje bracht iedereen zijn mini-voorstelling. Omdat we ons nog zo moesten concentreren op alle technieken, kwam het geheel soms een beetje kunstmatig over. Dit zorgde echter wel voor de nodige hilariteit.

Als afsluiter kregen we nog enkele concrete tips mee om met leerlingen te zingen, zonder de stem te misbruiken.
Voorbeelden: op voorhand een signaal afspreken waarop het stil moet zijn, de leerlingen laten rechtstaan tijdens het zingen: dit voor een betere ademsteun, de stem even opwarmen voor een zangles, ...

We brachten deze tips ook in de praktijk: we kregen enkele leuke oefeningen om onze stem op te warmen en onze articulatie-organen te ontspannen.
Daarna zongen we enkele eenvoudige kinderliedjes, waarbij we ons moesten focussen op de ademhaling en de articulatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten